Olemme saaneet kuluttajilta kysymyksiä, sisältävätkö Herkkutilan Oy:n ja Suomen Ruokahyvä Oy:n maidontuottajien rehut Bovaer® lisäainetta.
Bovaer® lisäaine on käytössä osalla maidontuottajia, joilta Herkkutilan Oy:n ja Suomen Ruokahyvä Oy:n juustojen raaka-aineet toimitetaan.
Mitä on Bovaer®lisäaine?
Bovaer®lisäaine on laajasti tutkittu lisäaine, jota hyödynnetään ympäristökuormituksen vähentämiseksi. Lehmien märehtimisen aikana syntyy lehmän pötsissä metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Karjatalous on yksi suurimmista kasvihuonekaasujen lähteistä maataloudessa. Bovaer® voi vähentää karjatuotannon mentaanipäästöjä noin 30% verran. Lisäaineen vaikuttava aine 3-nitrooksipropanoli (3-NOP) hajoaa lehmän pötsissä, eikä se siirry lehmästä saatavaan maitoon. Tutkimuksissa on myös todettu, että lisäaine ei vaikuta lehmien terveyteen, ruuansulatukseen tai tuottavuuteen.
Bovaer®lisäainetta on tutkittu yli 15 vuoden ajan.
- Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) arvioi Bovaer® lisäaineen turvallisuutta 2021, ja totesi sen olevan turvallinen eläimelle, ja eläimestä saatavan maidon ja lihan kuluttajille.
- Luonnonvarakeskus (Luke) on tehnyt tutkimuksen Suomessa suomalaisilla lypsylehmillä. Luken tulos metaaniarvojen vähenemisestä karjataloudessa oli hitusen alhaisempi kuin kansainvälien tason 30%. Luke arvioi, että Bovaer® lisäaine vähentää 20% metaanipäästöistä. Myös Luke totesi tuotteen turvalliseksi, eläimelle, ja maidon sekä lihan loppukuluttajalle. Luken tutkimushankkeeseen osallistuivat lisäksi Helsingin Yliopisto, Valio Oy ja A-Rehu Oy. Tutkimus rahoitettiin Maa-ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni-tutkimuksen ja innovaation ohjelmasta.
Bovaer®lisäaineen valmistaa hollantilainen DSM-Firmenich.
Lähteet:
https://www.luke.fi/fi/uutiset/mika-on-bovaerrrehulisaaine-ja-mita-luke-tutki
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6905