[mk_page_section bg_image=”https://herkkutilan.fiwp-content/uploads/2017/02/juustoinfo_kansikuva.jpg” bg_position=”center top” bg_repeat=”no-repeat” bg_stretch=”true” video_color_mask=”#212121″ min_height=”0″ js_vertical_centered=”true” padding_top=”0″ padding_bottom=”0″ sidebar=”sidebar-1″][vc_column][mk_padding_divider size=”100″][mk_padding_divider size=”150″ visibility=”hidden-sm”][mk_image src=”https://herkkutilan.fiwp-content/uploads/2017/02/decor_cheese2.png” image_size=”full” align=”center” margin_bottom=”30″][mk_fancy_title strip_tags=”true” tag_name=”h1″ color=”#ffffff” size=”18″ font_weight=”bold” txt_transform=”uppercase” letter_spacing=”6″ font_family=”Noto+Sans” font_type=”google” align=”center”]lue tästä[/mk_fancy_title][mk_fancy_title tag_name=”h1″ color=”#ffffff” size=”60″ force_font_size=”true” size_phone=”30″ font_weight=”400″ letter_spacing=”1″ margin_bottom=”0″ font_family=”none” align=”center” animation=”bottom-to-top”]kaikki juustoista![/mk_fancy_title][mk_padding_divider size=”200″][/vc_column][/mk_page_section][vc_row][vc_column][mk_padding_divider size=”120″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_fancy_title color=”#000000″ size=”60″ force_font_size=”true” size_tablet=”35″ font_weight=”400″ letter_spacing=”1″ font_family=”Pacifico” font_type=”google” align=”center” animation=”bottom-to-top”]Mitä juusto on?[/mk_fancy_title][mk_image src=”https://herkkutilan.fiwp-content/uploads/2017/02/black-dots.png” image_size=”full” align=”center” margin_bottom=”60″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Juusto on runsaasti kalsiumia sisältävä maitotuote, jolle on ominaista runsas kalsiumpitoisuus, matala kosteuspitoisuus ja suhteellisen pitkä säilyvyysaika. Juustonvalmistuksen tärkein aineosa on maito. Juustoja valmistetaan täysmaidosta, osittain kuoritusta maidosta, kokonaan kuoritusta maidosta, kirnupiimästä, herasta sekä näiden raaka-aineiden yhdistelmistä. Pääosa kaupoista löytyvistä juustoista on valmistettu pastöroidusta maidosta, mutta tuotevalikoimaan kuuluu myös pastöroimattomasta maidosta valmistettuja herkkuja.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Juustoa voidaan valmistaa kaikista maitolajeista. Enemmistö kaupoissa myytävistä juustoista on valmistettu lehmänmaidosta, harvemmin lampaan- tai vuohenmaidosta. Jonkin verran löytyy myös puhvelinmaidosta valmistettuja juustoja (esim. mozzarella di buffala). Eksoottisempia ovat kamelin-, hevosen-, poron- tai jakinmaidosta valmistetut juustot, jotka ovat kuitenkin valitettavasti harvinaisuuksia, mutta joita kannattaa ehdottomasti kokeilla silloin kun mahdollisuus siihen tarjoutuu![/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_padding_divider size=”120″][/vc_column][/vc_row][vc_row fullwidth=”true” equal_columns=”true” attached=”true”][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1487163715999{background-position: 0 0 !important;background-repeat: no-repeat !important;}”][mk_custom_box padding_vertical=”100″ padding_horizental=”70″ margin_bottom=”0″ min_height=”900″ bg_image=”https://herkkutilan.fi/wp-content/uploads/2017/02/juustonvalmistus.jpg” bg_stretch=”true”][/mk_custom_box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][mk_custom_box padding_vertical=”0″ padding_horizental=”80″ margin_bottom=”0″ min_height=”900″ bg_color=”#000000″ bg_stretch=”true”][mk_padding_divider size=”100″][mk_padding_divider size=”100″ visibility=”hidden-tl”][mk_fancy_title tag_name=”h6″ color=”#ffffff” size=”32″ font_weight=”400″ txt_transform=”capitalize” margin_top=”20″ font_family=”Pacifico” font_type=”google”]Juustonvalmistus[/mk_fancy_title][vc_column_text margin_bottom=”20″]1 kg erinomaista, koostumukseltaan puolikovaa luonnollista juustoa edellyttää noin 10 kiloa erittäin laadukasta maitoa. Perinteisen määritelmän mukaan juustoa saadaan hapattamalla maitoa ja erottelemalla muodostuva hera. Juustonvalmistuksen salaisuus kätkeytyy nimenomaan tehokkaaseen maidon kiinteiden hiukkasten juustomassaksi juoksettamiseen. Tässä prosessia käytetään nykyään hapatetta ja juoksutetta jne., joiden käyttö tehostaa maitoproteiinin kiinteytymistä. Nykyään valmistettavia juustoja ei enää tehdä ilman näitä aineosia.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text]

Juustonvalmistus koostuu seuraavista vaiheista:
  • Maidon käsittely: maito separoidaan kermaksi ja kuorituksi maidoksi, pastöroidaan ja normalisoidaan vaaditun rasvapitoisuuden aikaansaamiseksi.
  • Juustomaito juoksutetaan ja maitoproteiini kiinteytyy juoksutetta ja hapatetta lisättäessä.
  • Heran erottelu – juuston leikkaaminen ja jälkilämmitys. Muodostuneen juustomassan valutus, juustomuotteihin lisääminen, painaminen ja suolaus suolasammiossa.
  • Juuston pakkaaminen ja kypsyminen varastossa.

[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”50″ visibility=”hidden-tl”][/mk_custom_box][/vc_column][/vc_row][vc_row fullwidth=”true” equal_columns=”true” attached=”true”][vc_column width=”1/2″][mk_custom_box padding_vertical=”140″ padding_horizental=”80″ margin_bottom=”0″ min_height=”600″][mk_fancy_title tag_name=”h5″ color=”#000000″ size=”32″ font_weight=”400″ txt_transform=”capitalize” margin_top=”40″ font_family=”none”]Erilaisia juustoja[/mk_fancy_title][vc_column_text css=”.vc_custom_1504264186237{margin-bottom: 0px !important;}”]Juustot voidaan lajitella useiden eri tekijöiden perusteella. Juustot voivat olla suolaisempia tai makeampia, pehmeitä, kosteuspitoisuudeltaan korkeita pehmeitä juustoja tai kovia juustoja, joiden kosteuspitoisuus on vastaavasti hyvin matala. Juustot voivat olla rasvaisia tai vähärasvaisia, jotka sopivat linjoistaan huolehtiville. Myös juustojen reiät ovat erilaisia. [/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text]KYPSYYSASTE KERTOO PALJON

Kypsyysasteen mukaan juusto jaetaan keskeneräisiin eli tuoreisiin ja valmiisiin kypsiin juustoihin. Tuorejuustot, kuten Mozzarella, Ricotta, kermaiset sulatejuustot ja miedot homeettomat vuohenjuustot ovat parhaimmillaan heti valmistamisen jälkeen. Kypsyvien juustojen todellinen maku saavutetaan vastan lyhyemmän tai pidemmän kypsymisajan jälkeen.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”50″ visibility=”hidden-tl”][/mk_custom_box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][mk_custom_box padding_vertical=”0″ padding_horizental=”0″ margin_bottom=”0″ min_height=”900″ bg_image=”https://herkkutilan.fi/wp-content/uploads/2017/02/juustoja2.jpg” bg_stretch=”true”][/mk_custom_box][/vc_column][/vc_row][mk_page_section bg_image=”https://herkkutilan.fiwp-content/uploads/2017/02/juustoja3.jpg” bg_repeat=”no-repeat” bg_stretch=”true” enable_3d=”true” video_color_mask=”#212121″ min_height=”700″ js_vertical_centered=”true” padding_top=”0″ padding_bottom=”0″ sidebar=”sidebar-1″][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”5/6″][mk_padding_divider size=”200″][mk_fancy_title strip_tags=”true” tag_name=”h5″ color=”#ffffff” size=”16″ font_weight=”bold” txt_transform=”uppercase” letter_spacing=”6″ margin_bottom=”0″ font_family=”Noto+Sans” font_type=”google” align=”center”]Bakteerit ja juustot[/mk_fancy_title][mk_fancy_title color=”#ffffff” size=”60″ force_font_size=”true” size_phone=”30″ font_weight=”500″ letter_spacing=”1″ margin_top=”20″ margin_bottom=”30″ font_family=”none” align=”center” animation=”bottom-to-top”]erinomainen yhdistelmä[/mk_fancy_title][mk_image src=”https://herkkutilan.fiwp-content/uploads/2017/02/white-dots.png” image_size=”full” align=”center” margin_bottom=”0″][mk_padding_divider][vc_column_text align=”center”]Juustot voidaan jakaa valmistukseen vaikuttavien bakteereiden mukaan kolmeen pääryhmään. Juustot voidaan jaotella myös alkuperämaan mukaan, mutta tämä edellyttää jo perusteellisempaa juustoihin perehtymistä ja siitä on apua lähinnä todellisille juustonystäville. Kaupoista löytyy seuraaviin ryhmiin kuuluvia juustoja:[/vc_column_text][mk_padding_divider][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][mk_image src=”https://herkkutilan.fiwp-content/uploads/2017/02/ikoni1.png” image_size=”full” align=”center”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text align=”center”]

Maitohappobakteereiden avulla valmistettavat juustot

Tähän ryhmään kuuluvia juustoja ovat puolikovat juustot ja myös sveitsiläisten merkkijuusto Emmental, italialaiset kovat erikoisjuustot sekä myös useat virolaiset suosikkijuustot.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][mk_image src=”https://herkkutilan.fiwp-content/uploads/2017/02/ikoni2.png” image_size=”full” align=”center”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text align=”center”]

Homesienen avulla valmistettavat juustot

Tällaisia juustoja ovat Brie ja Camembert, Roquefort, Blue Stilton, Gorganzola sekä virolaisista juustoista Regina ja Royal Blue sekä Bavaria -homejuustot jne.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][mk_image src=”https://herkkutilan.fiwp-content/uploads/2017/02/ikoni3.png” image_size=”full” align=”center”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text align=”center”]

Limabakteereiden avulla valmistettavat juustot

Eli juustot, joiden pinta on pesty tai käsitelty. Tällaisia juustoja ovat esimerkiksi tuoksultaan erittäin voimakkaat ja koostumukseltaan kermaiset ranskalaiset gourmet-juustot, kuten esimeriksi Muster, Livarot jne.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][mk_padding_divider size=”200″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/mk_page_section][vc_row][vc_column][mk_padding_divider size=”120″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_fancy_title color=”#000000″ size=”60″ force_font_size=”true” size_tablet=”35″ font_weight=”400″ letter_spacing=”1″ font_family=”Pacifico” font_type=”google” align=”center” animation=”bottom-to-top”]Miten juustoa syödään?[/mk_fancy_title][mk_image src=”https://herkkutilan.fiwp-content/uploads/2017/02/black-dots.png” image_size=”full” align=”center” margin_bottom=”60″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Juustoa kannattaa ostaa vain muutamaksi päiväksi kerrallaan, sillä pakkauksesta poistetun elintarvikkeen maku heikkenee nopeasti ja pidempään säilytettäessä juustoon muodostuu usein myös hometta. Juusto imee itseensä muita hajuja helposti eikä myöskään säily kovin matalassa lämpötilassa. Välipalana tai leivänpäällä käytettävä juusto kannattaa ottaa jääkapista huoneenlämpöön vähintään puolituntia tai mielellään tunti ennen nauttimista, jotta tuoksu ja maku pääsevät paremmin esiin.

Vinkki: Juuston raastaminen on huomattavasti helpompaa silloin kun pakkauksesta poistettu juusto laitetaan edeltävästi pakastelokeroon puolen tunnin ajaksi.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Kannattaa muistaa suurempia tai pienempiä tarjoiluja järjestettäessä: juustotarjottimella tarjoillaan 2-4 erilaista juustoa ja jälkiruokasi voi valita myös yhden juustolajin. Tarjoiltavan juuston määrä on noin 30–50 g ruokailijaa kohden. Mikäli tarjoilu kestää pidempään, juustoa tulisi varata vierasta kohden noin 150 grammaa.

Juustotarjottimella voi juuston ohella tarjoilla myös varsiselleriä, paprikaa, tuoretta kukkakaalia, omenaa, päärynää, viinimarjoja, tuoretta ananasta, vesimelonia, kirsikoita, kiiviä, oliiveja, mansikoita, suolatikkuja, näkkileipää tai suolakeksejä. Juustoa nautittaessa tarjolla on myös voita.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_padding_divider size=”120″][/vc_column][/vc_row][mk_page_section bg_image=”https://herkkutilan.fiwp-content/uploads/2017/02/juusto_viini.jpg” bg_position=”center top” bg_repeat=”no-repeat” bg_stretch=”true” enable_3d=”true” video_color_mask=”#212121″ min_height=”700″ js_vertical_centered=”true” padding_top=”0″ padding_bottom=”0″ sidebar=”sidebar-1″][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”5/6″][mk_padding_divider size=”200″][mk_fancy_title strip_tags=”true” tag_name=”h5″ color=”#ffffff” size=”16″ font_weight=”bold” txt_transform=”uppercase” letter_spacing=”6″ margin_bottom=”0″ font_family=”Noto+Sans” font_type=”google” align=”center”]juusto ja[/mk_fancy_title][mk_fancy_title color=”#ffffff” size=”60″ force_font_size=”true” size_phone=”30″ font_weight=”500″ letter_spacing=”1″ margin_top=”20″ margin_bottom=”30″ font_family=”none” align=”center” animation=”bottom-to-top”]juomat[/mk_fancy_title][mk_image src=”https://herkkutilan.fiwp-content/uploads/2017/02/white-dots.png” image_size=”full” align=”center” margin_bottom=”0″][mk_padding_divider][vc_column_text align=”center”]Alkoholijuomista juuston kyytipojaksi sopii miltei aina olut, erityisesti silloin kun nautittava juusto on mausterikkaampaa ja maultaan terävämpää. Toisin kuin yleisesti luullaan, viinin ja juuston yhdistäminen on suhteellisen vaativa tehtävä, joskin muutama valintaa helpottava nyrkkisääntö on kuitenkin olemassa.

Maultaan miedon juuston kanssa sopii yleensä kevyt ja kuiva valkoviini. Tuorejuustojen kanssa nautittavaksi sopivat hapekkaammat valkoviinit (esimerkiksi sauvignon blanc, grüner veltliner mutta myös prosecco). Mausterikkaampien juustojen seuraksi kannattaa valita voimakkaampi punaviini. Kovan juuston pariksi sopii myös parikkisempi viini (Barolo, Barbaresco, Chianti riserva jne.) ja pehmeälle juustolle puolestaan hapekkaampi viini, joten esimeriksi valkohomejuustojen (Brie, Camembert) seuralaiseksi voi valita esimeriksi Bordeaux’n alueen punaviinejä (St Émilion, Pomerol), mutta oiva vaihtoehto on myös nuorempi Chianti tai vanhan maailman Merlot. Viinin valitseminen juuston kanssa samalta alueelta on myös hyvä nyrkkisääntö![/vc_column_text][mk_padding_divider size=”200″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/mk_page_section]