Kauanko juusto säilyy jääkaapissa?

Juusto säilyy avattuna jääkaapissa keskimäärin seitsemän vuorokautta. Optimaalinen lämpötila juustolle on alle + 8 °C. Vaikka juustopakkauksen parasta ennen -päiväys näyttäisi vielä useampaa päivää, paketin aukaistuasi päiväys ei ole enää voimassa. Juusto on sellainen elintarvike, josta näkee ja maistaa onko se enää käyttökelpoista – älä siis heitä juustoa pois automaattisesti seitsemän päivän tai parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Jos juustoon on alkanut muodostua hometta, sitä ei voi enää syödä!
Tuorejuustoissa päiväyksen noudattaminen sen sijaan on tarkempaa, voit syödä tuorejuuston muutaman päivän sisällä sen päiväyksen mennessä umpeen.

Juustojen säilyvyydet riippuvat juustotyypistä ja säilöntämenetelmistä. Käy tutustumassa juustotyyppeihin aiemmassa blogikirjoituksessamme ”Juustomaistelun alkeet – juustotyypit”. Omien aistien käyttämisellä pääsee jo pitkälle juuston tuoreuden tarkastelussa. Voit vaikuttaa juuston säilyvyyteen muun muassa pakkaamalla juuston sen alkuperäiseen pakkaukseen, käyttämällä juustokupua tai suljettavaa rasiaa. Yksi niksi juuston säilytykseen on kääriä juusto kevyesti leivinpaperiin ja laittaa juusto avonaiseen muovipussiin jääkaappiin.

Erilaisten juustotyyppien säilytys

Kaikki juustot tulee säilyttää jääkaapissa.

Kovat juustot, kuten juustotiskiltä ostetut kovat juustot, gouda, mozzarella ja etorki

  • Pakkaa kevyesti muovikelmuun. Vältä liian tiiviisti pakkaamista, jotta juusto pääsee hengittämään.

Pehmeät juustot, kuten brie, camembert, erilaiset kermajuustot ja Saint Albray

  • Kaipaa säilytyksessä ilmareikiä. Kääri esimerkiksi muovikelmuun- tai rasiaan, jossa on pieniä reikiä.

Homejuustot, kuten sini- ja valkohomejuustot

  • Rei´itetty muovikelmu. Vältä liian tiiviisti pakkaamista, jotta juusto pääsee hengittämään.

Tuorejuustot

  • Säilytä mieluiten alkuperäisisessä pakkauksessa tai muussa ilmatiiviissä pakkauksessa.

Liikaa juustoa jääkaapissa – mikä neuvoksi?

Jos huomaat juuston päiväyksen lähestyvän ja juustoa on herkuteltu niin paljon, että juustokiintiö on hetkellisesti täynnä, älä heitä sitä pois! Juuston voi nimittäin pakastaa. Juuston pakastuksessa tulee kuitenkin ottaa huomioon muutama seikka:

  • Pakastettavaksi sopivat parhaiten ruoanlaitossa käytettävät kovat- ja puolikovatjuustot, kuten emmental, cheddar, gouda ja mozzarella. Pehmeät juustot muuttuvat pakastaessa usein vetisiksi ja rakeisiksi.
  • Suositeltu pakastusaika korkeintaan kolme kuukautta.
  • Juuston tuoreus ja juustotyyppi vaikuttaa sen säilyvyyteen pakkasessa.
  • Pakasta juusto aina raastettuna annoskokoisissa pusseissa. Jos pakastat juuston kokonaisena/isoina paloina, voi sen rakenne muuttua hauraaksi ja kuivaksi, jolloin sitä on vaikea käyttää sulatuksen jälkeen. Myös virhemaut ovat mahdollisia isoina paloina pakastetussa juustoissa.
  • Sulata pakastettu juusto aina jääkaapissa ja käytä sulanut juusto mahdollisimman pian.

Juustoraasteesta on moneksi

Jos et halua pakastaa juustoa, voit hyödyntää juuston ruoanlaitossa tai leivonnassa! Sama pätee myös juuston rippeisiin: olet todennäköisesti huomannut kuinka vaikeaa viimeisimpien juustopalojen höyläys voi olla ja tällöin juusto saattaa päätyä roskiin. Raasta juuston rippeet ja käytä ne esimerkiksi pizzassa, lämpimissä voileivissä tai pastan päälle ripoteltuna. Näin saat juustosta kirjaimellisesti kaiken irti eikä ruokahävikkiä pääse syntymään.