Juusto-tasting eli juuston maistelu on vaivaton ja viihdyttävä ohjelmanumero illanistujaisiin. Se on hauska tapa tutustua erilaisiin juustoihin ja etsiä toinen toistaan herkullisempia makupareja. Katso vinkit maistelun toteutukseen kotona!

Kuinka monta juustoa riittää maisteluun?

Monipuoliseksi tarjottavaksi riittää 3–6 lajia kerrallaan. Kun maistellaan pelkkää juustoa lisukkeineen voi kokonaismenekiksi (kaikkia lajeja yhteensä) nautiskelijaa kohti arvioida 75–100 g. Mikäli iltaa istutaan pitkään ja tiedät vieraat juuston ystäviksi, varaa kullekin jo 150–200 g. Kahvipöytään sekä jälkiruoaksi riittää 50–75 g ruokailijaa kohti.

Kerää tarjottavaksi jotakin mietoa ja väkevää, pehmeää ja kovaa. Aina tyylikkään kokonaisuuden muodostaa klassinen kolmikko: emmental tai gruyére, valko- ja sinihomejuusto. Nautinnolliseen nelivaljakkoon voit edellisten lisäksi liittää esim. port salut juuston.

Juustolautaset viinirypäleiden, pähkinöiden ja hunajan kera

Tarjolle: asettelu, lisukkeet ja juomat

Parhaimmillaan kaikki juustot ovat huoneenlämmössä täyteen aromiinsa puhjenneina. Kun juustot ovat lähes huoneenlämpöisiä, kypsytettyjen juustojen maut ja aromit tulevat parhaiten esille. Homejuustot sekä muut kypsytetyt juustot tulee ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, noin 1–2 tuntia aikaisemmin. Tuorejuustot nostetaan juustotarjottimelle vasta juuri ennen tarjoilua.

Aseta juustot kokonaisina paloina tukevalle alustalle. Puinen on kaunis ja tasareunaisen päällä on hyvä leikata. Leikkuuveisten on hyvä olla käteen istuvia ja tarpeeksi tanakoita kovankin juuston paloitteluun. Kaikille juustoille tulisi varata omat veitsensä, jotta juustojen eri aromit eivät sekoitu.

Väljä tarjotin näyttää aina täyteen ahdettua huolitellummalta. Kauniisti katettu tarjotin on tärkeä osa juusto-tastingia. Nosta tarjottimelle vain osa tarjottavista lisukkeista. Värikkäillä kasviksilla ja hedelmillä kokonaisuus kaunistuu. Aseta loput lisukkeet lähistölle erikseen tarjolle.

Tuttuja ja turvallisia lisukkeita ovat: 

  • Päärynät
  • Omenat
  • Rypäleet
  • Oliivit
  • Chutneyt
  • Hillokkeet
  • Pähkinät
  • Leipä

Makeahko-, voimakkaasti maustettu tai hapan leipä peittää helposti juustojen makuominaisuuksia. Patonki, paahtoleipä, mieto hiivaleipä, voileipä- tai täysjyväkeksit ja hapankorputkin sen sijaan päästävät maut oikeuksiinsa.

Juustot nautitaan miedoista voimakkaisiin siirtyen ja väkeviin päätyen. Juustoja saa syödä sormin, pehmeät palat pannaan leivän tai keksin päälle. Kata silti oma haarukka ja jälkiruokalautanen ruokailijoille, näin jokainen ruokailija saa nauttia maistelusta tyylillään.

Viini ja juusto eivät loppujen lopuksi ole erottamattomia. Juoma on juuston täydentäjä, eikä sekään saa tukahduttaa juuston makua. Perinteisen puna- tai portviinin voi kernaasti vaihtaa valkoiseen. Valkoviinin kanssa maistellaan miedonpuoleisia juustoja. Olut sopii voimakkaille, aito omenasiideri pehmeille kittipintaisille juustoille. Myös raikas hedelmämehu esim. omena- ja rypälemehu on varteenotettava vaihtoehto. Nappaa siis makusi mukaan maistelua täydentävä juoma!

Esimerkit juustolautasista

Kirjaa maukkaimmat makuparit lomakkeelle

Juustoja maistelemalla oppii tunnistamaan niille tyypillisiä makuja ja piirteitä, ja alkaa oivaltaa minkä tyyppisistä juustoista itse pitää eniten. Oman maun mukaiset lisukkeet ja juustojen kanssa nautittavat juomat löytyvät kokemuksen ja kokeilujen kautta. Ota jokaiseen maisteluun tarjottimelle tai lasiin jotain uutta. Varoitus! Tähän harrastukseen ja toinen toistaan täydellisimpien makuparien metsästämiseen voi jäädä koukkuun!

Tulosta käyttöösi juusto-tasting lomake. Juustojen arviointilomakkeen avulla muistat mitkä juustot ja niiden makuparit olet kokeillut. Lisäksi voit tehdä lomakkeeseen omat huomiot ja antaa arvostelut eri makuelämyksille!

Herkkutilan juustoista saat katettua herkullisen maistelun yhdistämällä tarjottimelle esimerkiksi seuraavat juustot: 

Herkkutilan Emmental -juustoviipaleet

Herkkutilan Gouda 12kk -juusto

Herkkutilan Port Salut -juusto

Herkkutilan Sinihomejuusto

Maukkaita maisteluhetkiä!