Makunystyröitä kutkuttelevat juustonautinnot yhdistetään usein viineihin. Mutta tiesitkö, että myös olut, siideri tai lonkero tuo juustojen parhaat puolet esiin?

Oikein valitusta juomasta löytyvät nappivalinnan osuessa kaikki vastamaut juustolle: sopivan juoman maku leikkaa juustojen tuhtia rasvaisuutta, ja suolaisuutta tasapainottaa juoman pehmeys tai raikkaus. Kesäjuomien hiilidioksidi puhdistaa suun juuston jättämästä rasvasta, jolloin juusto maistuu hieman kevyemmältä.

Näin onnistut:

Kermaisten valkohomejuustojen, kuten ranskalaisten Brien ja Camembertin, pariksi sopivat kevyemmät saison-oluet, belgialainen lambic tai kuiva omenasiideri. Valkohomejuuston makua imartelee myös makeahkon ja hedelmäiset juomat.

Suolainen sinihomejuusto vaatii rinnalleen jämäkämmän juoman. Täyteläinen stout tai porter on varma valinta. Leikittelevämpi yhdistelmä syntyy, kun juuston voimakas maku kesytetään sitruksisella IPA:lla tai pehmeästi humaloidulla luostarioluella. Sinihomejuuston suolaiseen makuun sopii pariksi myös tummempi kuiva omenasiideri.

Ilman kypsytystä valmistettavat tuorejuustot, kuten feta, mozzarella ja leipäjuusto, ovat maultaan raikkaan happamia. Koska juuston maku on miedompi, myös juoma tulisi olla kepeämpi. Vaalea vehnäolut tai omena- ja päärynäsiideri toimivat hyvin tuorejuustojen kanssa.

Vuohenjuusto ja vaalea vehnäolut ovat lyömätön yhdistelmä. Oluen olisi hyvä olla melko hapokas, belgialaisista vehnäoluista löytyy tähän hyviä vaihtoehtoja. Oluen voit korvata myös monen juuston luottoparilla, eli kuivalla omena- tai päärynäsiiderillä.

Hieman miedommat kovat juustot, kuten emmental tai mieto gouda sointuvat yhteen maltaisen lagerin tai tumman omenasiiderin kanssa. Voimakkaammat ja pidempään kypsytetyt juustot, kuten cheddar, manchego ja gruyère ovat täynnä makua, ja niiden kanssa sopii täydellisesti hedelmäiset vehnäoluet, IPA-olut tai kuiva omena- tai päärynäsiideri. Raikas ja voimakas inkivääriolut soveltuu aromikkaalle vanhalle goudalle.

Lonkero ja juustot? Miksei! Tarjoa makean sitruksisen greippilonkeron kanssa Port Salut- juustoa tai muuta voimakasta kermajuustoa.

 

Mitä lisukkeita tarjolle kesäiseen kattaukseen?

Kuivatut sekä tuoreet hedelmät, marjat, pähkinät, taatelit, hillot, hunaja sekä patongit, keksit ja näkkileivät ovat yleisiä juustojen kanssa nautittavia lisukkeitä. Yhdistelemällä juustoja ja lisukkeita syntyy maukas ja monipuolinen juustotarjotin.

Kokeile näitä:

Suolakeksi + päärynä + gouda

Hedelmäinen lager, inkivääriolut tai aavistuksen sokeria sisältävä kuiva omenasiideri

Chorizo-makkara tai parmankinkku + port salut 

Belgityylinen vehnäolut, katkeroinen IPA, raikas pils, tai ”tumma” kuiva omenasiideri

Kuivattu aprikoosi + cheddar

IPA tai kuiva omenasiideri

Voileipäkeksi + vuohenjuusto + mustikka/mansikka + hunaja

Vaalea vehnäolut, kuiva omena- tai päärynäsiideri

Grillattu patonki + grillijuusto  + mansikka + hunaja

Kevyt Saison, belgialainen lambic tai kuiva omenasiideri

Kaurakeksi + sinihomejuusto + hunaja

Täyteläinen stout tai porter tai tumma kuiva omenasiideri

Näkkileipä + savujuusto + hillottu punasipuli

Vaalea lager tai kuiva ja raikas omenasiideri

 

Kaikki juomat voi yhtä hyvin vaihtaa alkoholittomiin versioihin. Päivittäisruokakauppojen hyllyiltä löytyy nykyisin runsaasti eri oluita ja siidereitä, peruslagerista erikoisoluisiin ja kuivista makeimpiin siidereihin.

Tulosta käyttöösi juusto-tasting lomake. Juustojen arviointilomakkeen avulla muistat mitkä juustot ja niiden makuparit olet kokeillut. Lisäksi voit tehdä lomakkeeseen omat huomiot ja antaa arvostelut eri makuelämyksille!

Lataa juusto-tansting lomake

Elämyksellisiä ja maukkaita kesäiltoja!